„Kultūros savanoriai“ keliauja po Lietuvą

„Kultūros savanoriai“ pastaruoju metu sulaukia nemažai kvietimų iš įvairių Lietuvos miestų atvykti pristatyti savo susivienijimą, įkvėpti tų miestų jaunimą išbandyti savanorystę. Štai pora pasakojimų iš mūsų kelionių.

Mažeikiai

Gegužės 9-ąją dieną į tolimą nuo Vilniaus tašką – Mažeikius – delegavome savo atstovę Agnę.

Jaunimo Europos komanda ir Mažeikių Gabijos gimnazija gegužės 9-ąją Mažeikiuose organizavo Europos dienos renginius: užsiėmimus įvairioms tikslinėms grupėms (vaikams, jaunimui, senjorams), sulėktuves bei paskaitas ES ir savanorystės temomis. Pastarosios rengtos siekiant supažindinti Mažeikių jaunimą su savanoryste, paskatinti drąsiai įsijungti į savanorių gretas bei priminti, jog 2011-ieji – savanoriškos veiklos Europoje metai.

Valandos trukmės paskaitą susirinkusiam Mažeikių jaunimui skaitė ir „Kultūros savanorių“ atstovė Agnė – trumpai apžvelgė savanorystės situaciją Lietuvoje, savanorystės masto augimo priežastis, pristatė „Kultūros savanorius“ bei Europos savanorių tarnybą. Po šios paskaitos prisistatė ir Raudonojo Kryžiaus atstovai bei skautai.

Tikimės, kad nuo šiol ir mažeikiškiai lankysis mūsų, „Kultūros savanorių“, tinklaraštyje ieškodami pasiūlymų savanoriauti festivaliuose po visą Lietuvą.

Lazdijai

Į Lazdijus pristatyti savanorystės idėjų ir „Kultūros savanorių“ išvyko Vilija.

Lazdijų viešoji biblioteka surengė visam miesteliui Europos dienos šventę su įvairiomis viktorinomis, koncertu ir kitomis akcijomis bei atrakcijomis. „Kultūros savanoriai“ buvo pakviesti pristatyti savanorišką veiklą. Trumpos paskaitėlės klausėsi daugybė įvairaus amžaus moksleivių. Paklausti, kas yra savanorystė, patys mažiausi taikliai atsakė:  „kažką daryti savo noru“.  O visas kitas smulkmenas apie savanoriavimą bei „Kultūros savanorius“ papasakojo Vilija. Taip pat renginio metu buvo pristatyta dviejų Europos savanorių tarnybos  savanorių, Monikos ir Birutės, nuotraukų iš savanorystės Turkijoje paroda.

O iš karto po pasakojimo apie savanorystę buvo pristatytas varliukų gelbėjimo projektas, vykdytas Lazdijuose. Tai buvo taip pat savanoriškas projektas – Lazdijų žmonės statė užtvaras tarp varlingų vietovių ir greitkelių, taip gelbėdami varles nuo mašinų ratų, o vairuotojus – nuo slydimo kelyje. Projektas buvo pristatytas smagaus spektakliuko forma.

Po renginio dar susėsta prie apvalaus stalo su bibliotekos ir bibliotekoje veikiančio jaunimo centro darbuotojais pasikalbėti apie tai, ką pati Lazdijų biblioteka galėtų nuveikti su savanoriais, kaip galėtų  skatinti savanorystę miestelyje ir rajone, kokios yra galimybės. Buvo iškelta daug įdomių idėjų ir minčių, tad belieka tikėtis, kad Lazdijų viešoji biblioteka netrukus taps rajono savanorių centru ir geru pavyzdžiu kitoms Lietuvos bibliotekoms. „Kultūros savanoriai“ pasiruošę padėti tai įgyvendinti.

***

Mes tikime, kad tai dar ne paskutinės mūsų kelionės ir esame pasiryžę paskleisti savanorystės įdėjas bei įkurti „Kultūros savanorių“ filialus visoje Lietuvoje. Tad iki pasimatymo!

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

%d bloggers like this: