„Ir mes ten buvome“… apie savanorystę diskutavome, patarimus dalinome.

Birželio 21-23 dienomis Vilniaus miesto Rotušėje vyko Europos savanoriškos veiklos metų turo renginiai. Mes, „Kultūros savanoriai“, atvirų erdvių centre (Rotušės pirmajame aukšte) turėjome savo stendą ir pristatėme susivienijimo veiklą bei kultūrinės savanorystės principus, atsakėme smalsaujantiems į klausimus. Smagiai pakalbėjome su „kolegomis“ iš kaimyninių stendų (kitų savanorišką veiklą skatinančių organizacijų), aptarėme galimus bendradarbiavimo veiksmus. Taip pat kartu su kitų masinių savanorystės akcijų organizatoriais dalyvavome atviroje diskusijoje „Savanorystės skatinimo idėjų pristatymas“, papasakojome, kaip Vilniuje buriame dideles savanorių komandas renginiams Gatvės muzikos diena bei „Tebūnie naktis!“.

Agnė iš "Kultūros savanorių"

Pasinaudodami galimybe turo renginių programoje turėti ir savo pačių renginį, į šurmulį Rotušėje birželio 22 d. susikvietėme Vilniaus miesto kultūros ir meno organizacijų, renginių atstovus. Renginį apie kultūrinę savanorystę skyrėme tiek savanorių pagalba dar nesinaudojančioms organizacijoms ir renginiams, tiek ir tiems, kurie jau dirba su savanoriais, bet norėjo išgirsti patarimų, kaip būtų galima dirbti kokybiškiau bei susipažinti su kolegų patirtimi.

Susirinko apie 30 dalyvių iš pačių įvairiausių organizacijų ir renginių: Keistuolių teatro, Valstybinio Vilniaus mažojo teatro, Lietuvos nacionalinio dramos teatro, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro, Vilniaus universiteto bibliotekos, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, galerijos „Actus magnus“, Lietuvos savanorių muziejaus, Energetikos ir technikos muziejaus, Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos, Bažnytinio paveldo muziejaus, „Goethe-Institut“, kino teatro „Pasaka“, poezijos festivalio „Tarp“, festivalio „Mėnuo Juodaragis“, Tarptautinio vaikų ir jaunimo filmų festivalio, festivalio „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“, renginio „Rugsėjo 1-osios šventė“ ir kitų. Tad įsitikinome, jog kultūros sektoriuje savanorių pagalba aktuali labai skirtingoms organizacijoms ir renginiams, nepriklausomai nuo jų propaguojamo meno žanro ar veiklų pobūdžio.

Laura iš Menų spaustuvės

Renginio pradžioje mūsų atstovė Agnė pristatė susirinkusiems, kaip atrodo kultūrinė savanorystė Lietuvoje, kodėl verta meno ir kultūros organizacijoms, renginiams turėti savanorių, kokias užduotis dažniausiai atlieka savanoriai. Po to ją kuriam laikui pakeitė kviestiniai svečiai: Menų spaustuvės, festivalio „Tamsta Muzika“ bei Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ atstovės papasakojo, kaip šios organizacijos ir renginiai dirba su vietiniais savanoriais, o „Meno avilio“ atstovas – ką šioje viešojoje įstaigoje veikia užsieniečiai savanoriai, atvykę pagal Europos savanorių tarnybos programą. Renginio antra pusė buvo dedikuota „Kultūros savanorių“ patarimų pristatymui: kaip kokybiškai dirbti su savanoriais, kaip juos atrinkti, apmokyti, motyvuoti, kaip koordinuoti jų darbą ir kt. Taip pat Agnė pristatė ir ką numato greitai įsigaliosiantis Savanoriškos veiklos įstatymas Lietuvoje.

Ligi šiolei mes, „Kultūros savanoriai“, patarimus dalindavome pavienėms organizacijoms, renginiams individualiai. Pirmą kartą sukvietėme krūvon kelių dešimčių renginių bei organizacijų atstovus ir paskatinome tarpusavyje pasidalinti darbo su savanoriais patirtimi, išklausyti mūsų patarimų, atsakyti vieni kitiems į su savanorių turėjimu susijusius klausimus. O klausimai iš tiesų buvo taiklūs, aktualūs. Akivaizdu, jog į renginį susirinko tie, kas nori, kad abiems pusėms (tiek organizacijai / renginiui, tiek jų savanoriams) būtų gerai, bendradarbiavimas vyktų sklandžiai ir efektyviai. Belieka tuo tik pasidžiaugti:)

Nuotraukos: Ernesto Samsono – „Debesėlio“

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

%d bloggers like this: