„Bibliotekos pažangai“: Savanorystės maratoną Lietuvos bibliotekos ketina tęsti ir kitąmet

Baigiantis 2011-iesiems – Savanorystės metams, Lietuvos viešosios bibliotekos paskelbė apie savo indėlį buriant savanorių tinklą. Projekto „Bibliotekos pažangai“ duomenimis, prie pavasarį paskelbto Europos savanorystės maratono prisijungė per 350 bibliotekų, kuriose darbuojasi beveik 3 tūkst. savanorių. Akciją vainikuos šešių geriausių savanorių ir trijų aktyviausių maratono bibliotekų apdovanojimai.

Baigiantis 2011-iesiems – Savanorystės metams, Lietuvos viešosios bibliotekos paskelbė apie savo indėlį buriant savanorių tinklą. Projekto „Bibliotekos pažangai“ duomenimis, prie pavasarį paskelbto Europos savanorystės maratono prisijungė per 350 bibliotekų, kuriose darbuojasi beveik 3 tūkst. savanorių. Akciją vainikuos šešių geriausių savanorių ir trijų aktyviausių maratono bibliotekų apdovanojimai.

Prisijungusios prie VšĮ „Europos informacijos centras“ paskelbto Savanorystės maratono, bibliotekos skatino aktyvius gyventojus savanoriauti savo bibliotekose ir tokiu būdu padėti bibliotekininkams kasdienėje veikloje – nuo renginių organizavimo, knygų tvarkymo iki pagalbos apmokant gyventojus kompiuterinio raštingumo. Savanoriai buvo aprūpinti specialiais ženkliukais ir pasais, kuriuose rinko įrašus apie savo veiklą.

„Akcija parodė, kad savanorystės idėja vis labiau plinta Lietuvoje, o prie to ženkliai prisidėjo ir bibliotekos, atvėrusios įvairaus amžiaus gyventojams plačias saviraiškos galimybes, skatinančios kūrybiškumą, edukacinę ar etnografinę veiklą. Noriu padėkoti visiems dalyvavusiems savotiškose varžytuvėse ir pasveikinti aktyviausiuosius savanorius bei bibliotekas. Labai svarbu, kad didžioji dalis viešųjų bibliotekų savanoriškas veiklas ketina plėtoti ir kitąmet, pasibaigus Savanorystės metams“, – sakė bibliotekų dalyvavimą „Europos savanorystės maratone 2011“ inicijavusio projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

Trys daugiausiai aktyvios veiklos įrašų savanorių pasuose surinkę gyventojai bus apdovanoti AB „TEO LT“ įsteigtais prizais – elektroninių parduotuvių čekiais. Vienu iš geriausių bibliotekų savanorių paskelbtas garliaviškis Olegas Karavajevas, kuris jau dešimt metų savanoriškais pagrindais vadovauja vietos bibliotekoje įkurtai dailės studijai, rengia plenerus, parodas, padeda organizuoti įvairius renginius.

„Niekada negalvojau apie jokius apdovanojimus. Dirbu iš esmės dėl savęs, nors, žinoma, smagu, kai padedi atsiskleisti ir kitiems. Viskas prasidėjo prieš dešimtmetį, kai klubas „Garliavietis“, kuriam priklausau, paprašė bibliotekoje pagyvinti kūrybinę veiklą. Netrukus susibūrė bendraminčių kompanija, kuri norėjo užsiimti daile, diskutuoti apie meną. Supratau, kad tai įdomu ne tik man – žmonėms dailė yra kaip terapija. Dabar mus žino bei vertina ir profesionalai“, – sakė dailės mokytoju neatlygintinai dirbantis O. Karavajevas.

Ilgamečio bibliotekos savanorio teigimu, dailės studija šiuo metu buria apie tris dešimtis žmonių, kurie renkasi kiekvieną šeštadienį. „Atvažiuoja ir iš aplinkinių kaimų, ir iš Kauno, turime ir baigusių dailės mokyklą, ir tiesiog entuziastų. Veiklos visada pilna – turėjome ne vieną parodą, net ir tarptautinę, dalyvaujame pleneruose Lietuvoje ir užsienyje, lankomės įvairiuose kultūriniuose renginiuose, muziejuose, pramogaujame gamtoje. Ir, be abejo, kuriame“, – pasakojo Kauno raj. savivladybės viešosios bibliotekos savanoris.

Į geriausių savanorių trijulę taip pat pateko Algirdas Antanas Kuklys, Kretingos raj. savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos lankytojas bei rėmėjas. Pasak bibliotekos darbuotojų, kretingiškis daug nuveikė atstovaujant įstaigos interesus vietos savivaldybėje, nuolat reklamuoja bibliotekos veiklą, organizuoja susitikimus su rašytojais, talkina kituose renginiuose. Tuo tarpu Rimantė Samaitė pripažinta už mažųjų lankytojų lavinimą. Šiaulių miesto viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus savanorė moko vaikus kompiuterinio raštingumo, rengia žaidimus, viktorinas, savo dailės kūriniais papuošė bibliotekos interjerą.

Projekto „Bibliotekos pažangai“ vertinimo komisija taip pat išskyrė dar tris savanorius, kurie pasižymėjo aktyvia veikla. Jie bus pamaloninti paskatinamaisiais prizais – laisvalaikio dovanų rinkiniais. Net 32 įrašus savanorio pase surinko Kyle Johnson, Birštono viešosios bibliotekos savanoris, nuo jo mažai atsiliko Agnesė Fabijonavičienė, kuri darbavosi Šilutės raj. F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje. Šie savanoriai daug prisidėjo prie kasdienės bibliotekų veiklos – knygų tvarkymo, bendravimo su lankytojais. Už anglų kalbos kursų suaugusiems organizavimą bus apdovanota Jovita Liutkevičiūtė, Kaišiadorių raj. bibliotekos Žaslių filialo savanorė.

Aktyviausiomis Savanorystės maratono bibliotekomis buvo pripažintos trys įstaigos, kurioms bus įteiktos metinės pasirinktų leidinių prenumeratos. Nedidukė Molėtų raj. Dapkūniškių kaimo biblioteka pritraukė net dvidešimties savanorių būrį nuo šešiolikos iki septyniasdešimt šešių metų amžiaus.

Pasak bibliotekininkės M. Ažubalienės, įstaiga džiaugiasi kiekvienu geranoriškai nusiteikusiu žmogumi, kadangi jų indėlis yra reikšmingas ne tik pačiai bibliotekai, bet ir visai kaimo bendruomenei. Savanoriams veiklos niekada nepritrūksta. „Jie ir renginius organizuoja, visokius vaidinimus stato, ir aplinką tvarko, ir malkų padeda atnešti, ir biblioteką puošia: karoliukus veria, atvirukus siuvinėja. Mūsų kaime veikia moterų ansamblis, kurių narės taip pat yra mūsų savanorės. Trumpiau tariant, biblioteka yra mūsų kultūros centras, kuriame nuolat verda gyvenimas“, – pabrėžė Dapkūniškių bibliotekos darbuotoja.

Tokiu pat savanorių skaičiumi gali pasigirti ir Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, kuri, pasitelkusi pagalbininkus, pristato savo veiklą internetinėje erdvėje, organizuoja susitikimų ciklą su įdomiais ir kūrybingais žmonėmis. Tuo tarpu Plungės viešosios bibliotekos savanorių branduolys – senjorai. Jų iniciatyva bibliotekos kiemelyje buvo pasodinta medžių. Pasak įstaigos darbuotojų, tai yra ilgalaikės aplinkos puošimo akcijos pradžia. Bibliotekoje taip pat suburtas bičiulių klubas, kuris rūpinasi įstaigos įvaizdžiu, organizuoja renginius, renka istorinę medžiagą, mezga ryšius su Lietuvos ir užsienio bibliotekų savanoriais.

Bibliotekų savanorystės akcija yra devynių Europos informacijos centrų – EuropeDirect – inicijuoto „Europos savanorystės maratono 2011“ dalis. Jo metu gyventojai visoje Europoje skatinami įsitraukti į savanorišką veiklą netradiciniu būdu. 2011-ieji Europoje paskelbti savanoriškos veiklos metais.

„Bibliotekos pažangai“ informacija
Daugiau: http://www.bibliotekospazangai.lt

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

%d bloggers like this: