Eurodesk.lt: Savanoriška veikla – suvokimas, problema ir įtaka asmenybei

Savanoriška veikla vis dar dažnai apibūdinama kaip „pasaulio gelbėjimas“, „jaunatviškas maksimalizmas“ ar „kvailumas, nesuvokiant pinigų reikšmės šiuolaikiniame pasaulyje“, tačiau savanoriai kalba kitaip. Tiesa, jaunatviško maksimalizmo savanorystėje netrūksta, o ir pasaulį tam tikru mastu ir aspektu savanoriai gelbėja, tačiau tai tikrai ne viskas, ką galima gauti iš materialybę užmirštančio arba gebančio tai derinti su darbu žmogaus.

„Savanoriškas darbas man turbūt padėjo atrasti save tose srityse, kur niekada nemaniau tinkąs – atradau tokias veiklas, kurių kažkada net vengiau. Savanorystė patraukli tuo, kad galiu daryti būtent tai, kas patinka. Neatlygintinumas tik įrodo, kad ta savanorystės sritis, kurioje dirbu, yra būtent man“, pasakoja antrus metus savanoriaujantis Mantas.

Kalbant tradiciškai ir nuobodžiai, galima vardinti keletą dalykų, kuriuos teikia savanoriška veikla: tai ir patirtis, ir pažintys, ir kompetencijų gilinimas, kultūriniai pažinimai, atpažinimai, apsipažinimai, stereotipų laužymai ir sulaužymai. Taip, visa tai – gryniausia tiesa, kurios teikiami privalumai įauga į kiekvieną savanorio ląstelę, bėgant savanoriavimo metams. Įauga ne tik į fizinę ląstelę, bet ir į asmenybę, sielą, pasąmonę ar kaip kitaip įvardijamą dalyką. Savanorystė gelbsti nuo siauro akiračio, vienos srities išmanymo, savivertės ir saviraiškos trūkumo. Antrus metus savanoriaujantis Gediminas teigia, jog savanorystė jam padėjo suprasti, kad gyvenime svarbiausia ne tik pinigai ar geras darbas.

Materialiai neatlygintinas darbas mūsų postsovietinėje visuomenėje kol kas nėra suvokiamas taip, kaip turėtų būti. Tiksliau – dažnai nesuvokiamas išvis. Kam, kodėl, kas už tai? Problema viena – „už tai“ suprantama kaip piniginės pildymas litais. Paradoksalu, kad valiuta Lietuvoje pasikeitė, o suvokimas apie tai, kad ne viskas gali būti įkainojama pinigais, ne. Visai nebūtų pikta, jei ir dabar turėtume ne litus, o rublius – tuomet ir iš visuomenės nebūtų reikalo tikėtis, kad savanorystės idėja bus suvokiama tinkamai.

Įdomių galima sugalvoti šios problemos sprendimų: tremtis už savanorystės kritikavimą, privalomos paskaitos apie savanorystę, mirties bausmė už savanorio įžeidimą. Žinoma, tada iškreipta taptų ne tik mūsų visuomenė, bet ir pati savanorystės idėja. O jeigu rimtai, sudėtinga rasti apčiuopiamų, produktyvių pasiūlymų, kaip skatinti savanorystę. Atsižvelgiant į tai, kaip Lietuvoje per nepriklausomybės metus vystėsi savanorystė, didėjo savanorių skaičius, galima ir verta tikėti, kad tai – savaiminis procesas, kuris yra nežymiai skatinamas socialinių reklamų, žiniasklaidos, patirčių dalinimosi, vakarų patirties. Galbūt taip yra geriau nei dirbtinai skatinti greitesnę natūralaus proceso eigą. Juk pats žodis „savanorystė“ savo šaknimis parodo, kad tai – „savas noras“. Leiskime ir savanorystės idėjai pačiai ateiti ir smelktis į Lietuvos visuomenę.

Manau, kad savanorystė yra geras dalykas, nes savanoriaudami galime susipažinti su nuostabiais žmonėmis, įgauti įvairiausių įgūdžių, išmokti, kaip elgtis sudėtingose situacijose.  Esu įsitikinusi, kad savanorystė gali išjudinti mažų miestelių gyvenimą, tačiau žmonės nelabai žino, kur kreiptis, norėdami savanoriauti“, pasakoja kitąmet užsienyje planuojanti savanoriauti Ugnė.

Apibendrintai pasakyti, ką gero teikia savanorystė žmogaus asmenybei, yra sudėtinga. Kiekvieno asmens patirtis kitokia, todėl nesinori brukti savosios, prikišti jos kaip nepakeičiamos ir vienintelės. Savanorystė kiekvienam duoda tiek, kiek jis nori iš jos pasiimti, kiek duoda pats. Svarbu investuoti laiką (taip, ne pinigus), pastangas, motyvaciją ir savanorystė gali duoti viską, ko trūksta besiformuojančiai ar jau numanomai susiformavusiai asmenybei. Savanorystė gali būti pagrindas mokytis visą gyvenimą, mokytis neformaliai – iš asmeninės patirties. O mokymasis visą gyvenimą – dar viena idėja, kuri reikalinga kiekvieno vertybių ir tikslų skalėje, lygiagrečiai su savanoryste. Už mokslą mokiniui niekas nemoka. Tad – kodėl mokomės? Toks pats atsakymas tinka ir į klausimą – kodėl savanoriaujame?

Informacija paimta iš: www.eurodesk.lt

„Žinau viską“ reporterė Justė Karpavičiūtė

Nuotraukos autorė Viktorija Buklajeva

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

%d bloggers like this: